Yol hipnozundan korunma yöntemleri - BalkayaTV

Yol hipnozundan korunma yöntemleri

Yol hipnozu trafikte yolculuk ederken çoğumuzun başına bir çok kez gelmiş olsa da çoğu zaman farkına varamadığımız bir durumdur aslında… Özellikle yorgun kafayla direksiyon başına geçtiğimizde, yol hipnozu insanın kolaylıkla başına gelebilir. Yol hipnozu nedir? Yol hipnozundan korunma yöntemleri nelerdir?

Gözler açıkken uyuma hali, yani “yol hipnozu” Türkiye’de ve dünyada pek çok kazaya sebep oluyor.

İlk kez 1921 senesinde, bir makalede kullanılarak literatüre giren, “yol hipnozu” kavramı, sürücünün gözleri açıkken bilincinin kapalı olması olarak tanımlanıyor. Yani sürücünün gözleri açık, fakat beyni uyuyor yol hipnozu esnasında… Bu ilginç uyku durumunda, araçtaki diğer yolcular sürücünün aslında uyuduğunu fark etmiyor.

Yol hipnozu birçok kazaya sebep oluyor

Literatürde otoyol hipnozu olarak da ifade edilen bu durumda; sürücünün gözünü yoldaki sabit bir noktaya odaklaması sonucu, kişinin algısı neredeyse tamamen kapanıyor.

Bu durumda zihnimizin bir kısmı hipnoz ve trans halindeyken diğer kısmı otomatik olarak aracı sürmeye devam ediyor. Bu sebeple sürücü yolda neleri gördüğünü, nerelerden geçtiğini hatırlayamıyor. Sürücünün yarı bilinçaltı, yarı bilinç düzeyinde araba kullandığı bu süreçte yaşanıyor çoğu kazalar…

Özellikle uzun süre araç kullanıldığında gerçekleşen “yol hipnozu” birçok kazaya sebep oluyor. Yol kenarında duran araçlara yüksek hızla çarpma sonucu oluşan kazalar bunların başında geliyor.

Yol hipnozundan korunmak için nelere dikkat edilmeli?

Yol hipnozundan kaçınmak için neler yapılmalı?

  • En az 5 saat uykudan sonra yeterli şekilde dinlenmiş bir kafayla yola çıkılmalı.
  • Aracın iç sıcaklığı kontrol edilmeli. Serin bir ortam sağlanmalı. Araç içinde yeterli oksijen bulundurmak adına araç sık sık havalandırılmalı.
  • Gözleri sabit bir noktaya odaklamaktan kaçınılmalı; Gözler zaman zaman trafik levhaları, yol kenarındaki ağaçlara gezdirilerek farklı noktalar takip edilmeli.
  • Araç içinde başka kişiler varsa sürücünün dikkatini dağıtmayacak şekilde sürücüyle sohbet edilmeli…
  • Zihnimizi trans haline sokabileceği için Sabit ritimli müzikler dinlemekten kaçınmalı.
  • Her 2-2.5 saatlik sürüş sonrası bir çay-kahve molası verilmeli.

 

Alıntı

Kaynak : hobitat.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir