6. Uluslararası Ebru Kongresi, Ümraniye Belediyesi’nin sponsorluğunda İstanbul’daki farklı mekanlarda gerçekleştirildi. Bu özel mekanlardan biri de Üsküdar Sultantepe’de yer alan Özbekler Tekkesi idi. Kongreye ABD, Rusya, Brezilya, İtalya, İspanya, Japonya, ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Almanya gibi birçok ülkeden 30’u yabancı 500 sanatçı ve akademisyen katıldı. 13 Mayıs’ta sona eren kongre kapsamında İstanbul’daki 7 farklı ve özel mekânda 7 ebru sergisi düzenlendi. Düzenlenen sergiler katılan sanatseverlerden yoğun ilgi ve beğeni topladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan sanat yönetmeni Hikmet Barutçugil, “Ebru sanatının önemi çok büyük. Ebru sanatının son yıllarda daha fazla ilgi görüyor olması hepimizi sevindiriyor” şeklinde konuştu.
Ebru sanatçısı Yılmaz Eneş de kongrede Anadolu’dan gelen ebru sanatçıları görmekten mutluluk duyduğunu özellikle belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Kongre çok zengin etkinliklerle sürüyor. Bence her sene bu kongre olmalı ve her senesi ölmüş ve yaşayan bir ustamıza hediye edilmeli, onun ismine yapılmalı. Hatta yarışmaları da yapılmalı, hediyeleri de verilmeli, Barutçugil’in dediği gibi Türkiye genelinde 10 bin ebrucu varsa, bunların 500 tanesinin söz sahibi olduğunu düşünürsek, hepsinin her sene bir araya gelmesini arzu ediyorum.”
Yedi gün içinde yedi farklı mekânda gerçekleştirilen kongrenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda ebru sanatçısı katıldı.
İlki 1989 yılında Amerika’ da yapılan ve 1997 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu döneminde Türkiye’ye de getirilen Uluslararası Ebru Kongresi’nin 6’ncısı Ümraniye Belediyesinin sponsorluğunda Yedi gün içinde yedi farklı mekan da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen kongrede yerel ebru sanatçılarıyla, uluslararası ebru sanatçılarını birleştirmek hedefleniyor. Kongreye katılan ebru sanatçıları ve akademisyenler, sanatseverlere Ebru felsefesi, Ebru sanatındaki yeni arayışlar, ebru restorasyonu gibi pek çok konu hakkında açıklamalarda bulundular.
Özbekler Tekkesi nasıl bir yerdir? Videoda Özbekler Tekkesi’nde kısa bir gezinti…
Kongre etkinliklerinin bir bölümünün gerşekleştirildiği Özbekler Tekkesi tarihi ve kültürel yönleriyle İstanbul’un ilginç mekanlarından biridir.
Ebru kongresi, özbek pilavı dağıtımı, yenilmesi ve dua…
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın konuşmalarını izlemek için yukarıdaki videoyu tıklayınız…
Dünyanın dört bir tarafından ebru sanatçılarının eserleri ve bildirileriyle kongreye katıldığını dile getiren Hasan Can, “Klasik belediyecilik faaliyetlerinin ötesinde; insanların kültür, sanat gibi manevi ihtiyaçlarını gidermeyi belediyecilik anlayışlarının merkezine koyduk. Bilim ve ilim insanlığın ortak paydasıyken, kültür ve sanat milletleri tefrik eden mefhumlardır. Geleneksel sanatlarımızın canlandırılması tarihimizin canlandırılmasıdır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Ebru aşığı bir Amerikalı, Woodman Taylor… Amerikalı ebruzen Woodman Taylor’un ilginç konuşmasını yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz…
———————–
ebru uygulama videosu buraya gelecek
—————
“Gençler artık ebru çalışmaya, ‘Ben bu sanatla hayatımı idame ettirebilir miyim?’ diye başlıyor. Tarihimizde ebruyu meslek edinmiş kimse yoktu ama bugün var. Ebru yapanların hep başka işleri var mazide. Biri aktar, biri imam gibi. Şimdi bu gelişmelerle ebru, başlı başına içinde değişik ekolleri olan bir ana sanat dalı oldu. Ebrunun da helal bir rızk kapısı olabileceği fikri ortaya çıktı. Ebru malzemeleri üreten bir sürü firma türedi ve ebruyla ilgili bilgilere de ulaşmak kolaylaştı. Usta çırak ilişkisi de devam ediyor.”
Barutçugil, akılla öğrenilen sanatlara yenilik getirmek gerektiği düşüncesini dile getirerek, “Fikir sahibi olan aklıyla öğrendiği şeyi yapar ama sonra başlar ‘Ben bunu yaptım başka ne yapabilirim?’ diye düşünmeye. Hadiste ‘İki günü eşit olan ziyandadır” der. Sanatta da böyledir. Şimdiki gençler çok farklı. Aynı şeyleri görmekten sıkılıyor, yenilik arıyorlar doğal olarak.” diye konuştu.
Kaynak : Hüsamettin Piraz – Ferhunde Eynel / hobitat.com