Anadolu'dan bakınca Kırım ne anlama geliyor? - BalkayaTV

Anadolu’dan bakınca Kırım ne anlama geliyor?

Geçmişten Geleceğe Kırım Gerçeği – Dr. Kamelya Keskin (Videoyu izlemek için üzerine tıklayınız)

Geçmişten Geleceğe Kırım Gerçeği – Dr. Kamelya Keskin (2. bölüm) (Videoyu izlemek için üzerine tıklayınız)

Geçmişten Geleceğe Kırım Gerçeği – Dr. Kamelya Keskin (3. bölüm) (Videoyu izlemek için üzerine tıklayınız)

Geçmişten – günümüze Kırım gerçeğini anlamak istiyorsanız videoları izleyip tarihsel gerçekleri müşahede edebilirsiniz. Yüzyıllar süren Kırım gerçeğinin özeti bu…

***

Türkiye halkı kendi yaşadığı hayatın tozundan dumanından çevresine pek bakamadığı için önemini yeterince fark edemese de geçtiğimiz aylarda Kırım’da Rusya’nın baskısı ile gerçekleştirilen sonucu önceden belli referandum bölge jeopolitiğinde ciddi bir kırılma noktasını temsil ediyor. Gösterilen tepkilere ve Dünya’dan yükselen yoğun baskılara rağmen Rusya’nın Kırım ve Ukrayna konusunda saldırgan ve mütacaviz bir tavır sürdürmeye çalıştığı hayret ve ibretle izleniyor. Peki neresidir bu Kırım, gençlerimizin büyükçe bir kısmı adını dahi bilmese de nasıl bir alakası vardır bizlerle, Türkiye’nin konuya bu yakın ilgisinin sebebi nedir?

Yaklaşık bir yıldır Rus işgali altında bulunan, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin bölgeleri : 1 Akmescit Bölgesi 2 Simferopol Rayonu 3 Akşeyh Bölgesi 4 Bahçesaray Rayonu 5 Canköy Rayonu 6 Pervomayskiy Rayonu 7 Sovetskyi Rayonu 8 Kirovske Rayonu 9 Krasnoperekopsk Rayonu 10 Bilohirsk Rayonu 11 Krasnohvardiyske Rayonu 12 Sak Bölgesi 13 Nizhnegorskiy Rayonu 14 Lenine Rayonu Şehir idareleri: 15 Aluşta 16 Akmescit 17 Canköy 18 Ermenipazarı 19 Kefe 20 Kerç 21 Gözleve 22 Orkapı 23 Sak 24 Sudak 25 Yalta 26 Akyar — Bu bölge Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı olmayıp merkeze bağlıdır.

Osmanlı’nın ve Kırım Hanlığının güçlü olduğu dönemlerde sadece Kırım yarımadası değil, bugünkü Ukrayna kıyıları başta olmak üzere Karadeniz’in kuzey kıyılarının tamamı Osmanlı Devleti’nin yani Türklerin kontrolündeydi. Çünkü stratejik açıdan Karadeniz’in kuzeyine hâkim olunamadığı takdirde Osmanlı’nın rahat ve emniyette olmasını mümkün olamayacağı aşikardı. Sonraki dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı gerileme ve çöküş sürecine girerken Moskova’daki Rus Prensliği ise etrafındaki Osmanlı-Türk topraklarını yavaş yavaş yutarak Kırım’a kadar ilerledi.

Tarihte bir çok kez Rusların baskı ve şiddeti ile karşı karşıya kalan mazlum Kırım halkı çoluk çocuk perişan halde aylarca sürecek göçlere zorla gönderildiler.

Şu “Rusların sıcak denizlere inme politikası” olarak ders kitaplarında ezber gibi okutulan yaklaşım, aslında gerçekten ciddi bir mesele ve Kırım konusunda da kendini gösterdi. Tabi ondan sonra da Kırım Türkleri’nin (Tatarların) tüm Dünya’nın yüreğini yaralayan dramı başladı. Tarihte meşhur en büyük zulümlerden biri olan”Kırım Sürgününü” yaşadı bu topraklar…

İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Seyyid Hasan Paşa Medresesi Konferans Salonu’nda, Kırklareli Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Kamelya Keskin tarafından verilen konferansta “Geçmişten Günümüze Kırım” gerçeği anlatıldı. Konferansı çok sayıda katılımcı izlerken, genç kesimin yoğun ilgisi dikkat çekti.

Kaynak : Hüsamettin Piraz / yukselentv.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir