Fransa’nın başkenti Paris’in 100 yıl sonra üçüncü kez ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarının açılış töreni, ilk kez geleneksel bir stadyum dışında Sen Nehri’nde gerçekleştirilirken törendeki gösteriler başta Hristiyan dünyasından büyük tepki gördü. Açılış törenindeki LGBT rezaleti Paris Olimpiyat Oyunlarına gölge düşürdü. Skandal açılış töreni ardından ilk haftada Olimpiyatlarda pek çok sorun yaşandı.
Törende sergilenen performanslarda LGBT propagandası yapıldığı ve Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” tablosunun “drag queen” gösterisiyle canlandırılmasının dine hakaret içerdiği gerekçeleriyle organizasyona ağır eleştiriler yöneltildi.
Dünyanın birçok noktasında Hristiyanlığı temsil eden kurumlar başta çok sayıda ülkenin yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği konu, sosyal medyada da büyük eleştiri aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olimpiyat Oyunları açılışındaki görüntüler nedeniyle Fransa’ya tepki bildirmek yerine Papa’yla görüştü. Erdoğan Papa’ya ‘ses yükseltme’ çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 Parti Olimpiyat Oyunları açılışındaki LGBT dayatması görüntülerinden rahatsızlığını dile getirmişti. Erdoğan, ‘Son Akşam Yemeği tablosunun parodisi’ iddiasıyla düzenlene ve özellikle Hristiyan alemini rahatsız eden gösteriyle ilgili Katolik Hristiyanlarının ruhani lideri Papa ile görüşeceğini söylemişti.
Erdoğan söylediği görüşmeyi yaptı. İletişim Başkanlığı Erdoğan’ın, Katolik Hristiyanların Ruhani Lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Fransuva ile bir telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.
‘BİRLİKTE SES YÜKSELTME ÇAĞRISI’
İletişim Başkanlığının açıklaması şöyle:
“Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris Olimpiyat Oyunları açılışının bir bölümünde sergilenen ahlaksız gösterilerin infiale yol açtığını ve tepkilere neden olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ifade özgürlüğü ve hoşgörü kisvesi altında insanlık onurunun ayaklar altına alındığını, dini ve ahlaki değerlerle alay edildiğini, bunun Hristiyan dünyası kadar Müslümanları da rencide ettiğini, bunlara karşı birlikte ses yükseltmenin ve ortak tutum sergilemenin gerektiğine inandığını söyledi.
AHLAKİ ÇÖKÜNTÜ
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanları birleştirme amacıyla düzenlenen olimpiyat oyunlarında dini değerlere meydan okunmasının, sapkın propagandaların yapılmasının, dünyanın sürüklendiği ahlaki çöküntünün alarm zili olduğunu da belirtti.
İSRAİL’İN KATLİAMLARI
“Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Gazze’deki İsrail saldırılarının soykırıma dönüştüğünü, ciddi bir insani kriz yaşandığını, İsrail’in katliamlarını bazı devletlerin kendisine sağladığı diplomatik, ekonomik ve askeri şemsiye altında gerçekleştirdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik suikast ile Lübnan’a yapılan saldırının İsrail’in tüm bölge, dünya ve insanlık için bir tehdit olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu, özellikle Filistin’de yaşayan Müslümanlar ve Hristiyanların huzur bulması için geç kalınmadan insanlık ittifakı olarak harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
İSRAİL’E KARŞI HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEDİ
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge ile birlikte dünyanın siyasi, güvenlik ve toplumsal yapısına kalıcı zarar verilmeden Papa Fransuva’nın İsrail’e destek veren ülkelerle saldırıların durdurulması ve kalıcı barışın sağlanması için yapacağı görüşmelerin faydalı olacağına inandığını belirtti. Görüşmede Papa Fransuva, barış için gösterdiği çaba ve dini değerlerin aşağılanmasına karşı hassasiyetleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.”
Türk sporcuların olipiyatlarda yarıştığını belirten Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise şu uyarıyı yapmıştı: “Vatan Partisi olarak, Türkiye hükûmetinin Fransa hükûmetine Olimpiyat açılışındaki LGBT propagandasını kesinlikle kabul etmediğimizi, bu sorumsuz tavrı Olimpiyat tarihi önünde mahkum ettiğimizi bildirmesini talep ediyoruz.”
Açılış töreninde yağış nedeniyle aksaklıklar yaşandı
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde sağanak nedeniyle aksaklıklar yaşandı.
Olimpiyatta mücadele eden ülkelerin kafilelerinin, Austerlitz Köprüsü’nün altından başlayarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi’nin olduğu noktadaki Iena Köprüsü’ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafede geçit yaptığı törende çeşitli gösteriler sunuldu.
Trocadero Meydanı’nda oluşturulan üstü açık tribünde töreni takip eden devlet adamları ile uluslararası kuruluşların temsilcileri yağış nedeniyle zor anlar yaşarken, basın mensupları da görevlerini gereği gibi yapamadı.
Yeterli önlem anılamadığı için yağmurda ıslanan çok sayıda davetli, sporcu, basın mensubu ve izleyici, tören alanını terk etmek zorunda kaldı.
Özel konukların tek kullanımlık yağmurluklarla töreni takip etmesi basında geniş yer buldu.
Olimpiyat bayrağı göndere ters çekildi
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenindeki sembolik anların birinde de sorun yaşandı.
Törenin sonlarına doğru Trocadero Meydanı’nda kurulan alana getirilen olimpiyat bayrağının göndere ters çekilmesi izleyicilerin gözünden kaçmazken basında da geniş yer buldu.
Öte yandan Türkiye’nin Okçuluk Klasik Yay Takım kategorisinde bronz madalya kazandığı seremonide de ülke bayrakları yanlış yükseklikte asıldı. Törende gümüş madalya kazanan Fransa’nın bayrağı, Türk bayrağının altında kaldı.
Fransa, sporcusunun başörtüsüyle törene katılmasına izin vermedi
Sporcularına Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda başörtü yasağı getiren Fransa, açılış törenine başını örterek katılmak isteyen bir sporcusunu da engelledi.
Oyunlarda 4×400 metre bayrak yarışında Fransa’yı temsil edecek atlet Sounkamba Sylla, başörtü yasağı nedeniyle açılış törenine şapkayla çıkmak zorunda kaldı.
Yasak sadece Fransa vatandaşı sporcuları kapsadığından diğer ülkelerin kafilelerindeki sporcular açılış töreninde başörtüleriyle yer alabildi.
Güney Kore, “Kuzey Kore” diye anons edildi
Olimpiyat oyunlarının açılış töreninde yaşanan skandallardan biri de Güney Kore’nin “Kuzey Kore” diye anons edilmesi oldu.
Törende kafilelerin tekneyle geçişi sırasında yapılan anonsta Güney Kore kafilesi, hem Fransızca hem de İngilizce, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti” şeklinde tanıtıldı.
İdeolojik olarak farklı kutuplarda bulunan, ihtilaflı iki ülkeden de duruma tepki geldi.
Hem Uluslararası Olimpiyat Komitesi hem de Paris 2024’ün organizatörleri, skandal nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.
Yanlış marş skandalı
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda bir skandala da Güney Sudan’ın Porto Riko ile oynadığı erkekler basketbol maçında imza atıldı.
Karşılaşma öncesindeki seremonide Güney Sudan’ın marşı yanlış çalındı. Güney Sudan yerine, 2011 yılında gerçekleştirilen referandumla ayrıldığı Sudan’ın marşı çalındı.
Güney Sudanlı basketbolcular ile müsabakayı izlemeye gelen taraftarları duruma tepki gösterirken, organizatörler özür diledi ve doğru marş çalındıktan sonra müsabaka başladı.
Sen Nehri’ndeki kirlilik yarış erteletti
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları başlamadan önce tartışma konusu olan Sen Nehri’ndeki kirlilik, yarışma erteletti.
Nehirdeki kirlilik nedeniyle antrenmanların iptal edildiği triatlon branşında 30 Temmuz’da yapılması gereken erkekler müsabakaları bir gün gecikmeli gerçekleştirildi.
Bazı testlerde su kalitesi istenilen seviyede çıkmayan nehirde 5 Ağustos’ta triatlon, 8-9 Ağustos’ta maraton yüzme yarışları yapılacak.
Kirlilik ve gemi trafiğinin neden olduğu tehlikeler nedeniyle 1923’ten bu yana yüzmenin yasaklandığı Sen Nehri’nin temizliği için Fransız hükümetinin 2015’ten bu yana 1,4 milyar avro harcadığı belirtilmişti.
Kanada Kadın Futbol Takımı’nın “casusluk” skandalı
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın hemen başında, Kanada Kadın Futbol Takımı’nın “casusluk” skandalı gündemde yer buldu.
Rakipleri Yeni Zelanda’nın antrenmanını insansız hava aracı (drone) ile gözetlemeye çalışan Kanada, bunun cezasını ağır ödedi.
FIFA, bu gerekçeyle Kanada takımına 6 puan silme cezası uyguladı. Kanada Teknik Direktörü Beverly Priestman ve antrenör ekibinden 3 isme de 1’er yıl men cezası verildi.
Olimpiyat Köyü’ndeki eksik ve sorunlar
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden sporcu ile antrenörler, kaldıkları Olimpiyat Köyü’nde birçok sorunla karşılaştı.
Özellikle protein ağırlıklı yiyecekler ve içme suyuna erişim konusunda sorun yaşayan kafileler, zamanında beslenme ihtiyaçlarını da yoğunluk nedeniyle gideremedi.
Köydeki konforsuz yatak ve sıcaklık sorunu da sporcuların en çok şikayet ettiği konular oldu.
Kaynak : AA, Aydınlık