1470’li yıllarda Gelibolu’da doğdu Piri Reis… küçük yaştan itibaren amcası, ünlü deniz gazisi Kemal Reis’in himayesine girmiştir. Amcasıyla beraber Akdeniz’de deniz gaziliği yapmıştır. 1495 yılında, Sultan İkinci Beyazıt’ın isteğiyle resmen Osmanlı Donanmasına katılmıştır. Amcası Kemal Reis 1510 yılında hayatını kaybetmiş; bundan sonra Piri Reis’in hayatında yeni bir sayfa açılmıştır. 21. Yüzyılda bile sırları çözülemeyen Keşifler çağının deha denizcisi Piri Reis…
Piri Reis hazırladığı, dünyaca meşhur olan Dünya haritasını 1513 yılında tamamlamıştır. Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılındaki Mısır seferine de katılmış; sefer sırasında haritayı Yavuz Sultan Selim’e sunma fırsatı bulmuştur.
Osmanlı Donanmasındaki görevine sonraki yıllarda da devam eden Piri Reis çok sayıda sefere katılmıştır. Uzun yıllar Osmanlı donanmasında görev yapmış; hatta Padişah tarafından, ilerlemiş yaşına rağmen Hint denizi kaptanlığı görevine getirilmiştir.
Nitelikli bir deniz gazisi ve donanma kaptanı olmasının yanında; uzman bir haritacı olarak dikkat çeken Piri Reis’in en önemli eseri 1513 tarihli Dünya Haritasıdır. Bu harita, Amerika’nın keşfinden sonra bu bölgeye dair çizilen ve günümüze ulaşan en detaylı harita olma özelliğine sahiptir.
Harita üzerinde bölge adlarının yanı sıra, keşif tarihleri, efsanevi notlar ve eserin meydana getirilişine dair bilgiler yer almaktadır.
Çeşitli ölçülerdeki haritaları tek ölçeğe indirerek ve birbirlerinin eksiklerini diğeriyle tamamlayarak yeni bir Dünya haritası meydana getirmiştir Piri Reis… Bu çalışmalar, Piri Reis’in haritacılıktaki bilgi ve başarısını gösteren temel özelliktir.
Piri Reis’in bu Dünya haritası, KristofKolomb’un coğrafi ve kartografik bilgilerinin muhafaza edildiği tek haritadır. Bununla birlikte bu harita Amerika’yı gösteren ilk haritalar arasındadır.
Alıntı
Kaynak : hobitat.com