İsrail Suriye’de rejime destek veren İran birliklerini vurdu

İsrail, dün gece geç saatlerde Suriye’de İran güçlerinin konuşlu olduğu 26 noktayı füze ve topçu saldırısıyla vurmuştu.

İsrail Suriye’nin güneyine saldırı düzenledi. Rusya tarafından yapılan açıklamada, Suriye rejimi ordusunun İsrail’den ateşlenen füzelerin çoğunu etkisiz hale getirdiği iddia edildi. İsrail ise Suriye’de konuşlu bulunan İran hedeflerini vurduğunu doğruladı. İsrail ordusu, Suriye’de devam eden iç savaş süresince düzenlediği en kapsamlı saldırıyı, Suriye rejim saflarında savaşan İran güçlerinin Golan Tepelerine roket atmasına karşılık olduğunu iddia etmişti.

İsrail dün gece Suriye’nin orta kesimindeki Humus şehrinde rejimin kontrolünde bulunan alanlardaki 3, başkent Şam’daki 11, Dera’daki 5, Süveyde’deki 2 ve Kuneyra’daki 5 askeri yerleşim bölgesini hedef aldı.

Yerel kaynaklar, Suriye rejimi ordusunun çok namlulu roketatarlar ile karşılık vermesinin ardından İsrail savaş uçaklarının saldırıyı genişlettiğini bildirdi.

İsrail’in dün gece hedef aldığı 26 askeri nokta şöyle:

Humus’ta Kuseyr hava savunma bataryaları, Zeta Barajı, Nazariye kenti; Şam’da Sakra hava savunma bataryaları, Cemreye askeri bilimsel araştırma merkezi, 4. Zırhlı Tugay, Mezze hava üssü, Caramana ve Daruşa hava savunma bataryaları, 137. Tugay hava savunma bataryaları, Kisve askeri üssü, Mana Dağı, 10. Tugay, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı; Dera’da Sakra hava savunma bataryaları, Cabab üssü, Sanameyn ve Mahacca hava savunma bataryaları, İzra kenti; Süveyde’de Süveyde hava savunma bataryaları, Halhala hava üssü; Kuneytra’da Trince Tepesi, Baas kenti, Han Arnaba, 60. Tugay ve İşarah Taburları.

Bir başka açıdan bakıldığında, dün gece İsrail hava unsurları tarafından Suriye’de düzenlenen saldırıların ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararının hemen ardından gelmesi dikkati çekti.

Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararı, İsrail’de büyük memnuniyetle karşılanmış, Savunma Bakanı Avigdor Liberman kararın ardından, “Sonunda bu rejim (İran) ve vahşi tehdidi yok olacak.” yorumunu yapmıştı.

Liberman, saldırıların ardından yaptığı açıklamada ise , “Eğer İran bizi yağmurla vurmaya kalkarsa biz de onları selle vururuz.” şeklinde konuşmuştu.

İsrail, Suriye üzerindeki askeri hava faaliyetlerini ve hava saldırılarını Rusya ile koordine ediyor ve saldırılar için hava koridoru açılmasını sağlıyor. Ancak dün geceki saldırıların rejime bağlı askerlerin karşılık vermesi üzerine genişletilmesi sebebiyle Rusya ile haberleşmeden düzenlenmiş olabileceği vurgulanıyor.

Saldırının ardından siyasi çevrelerde, Bölgede yeni bir İran-İsrail savaşı mı planlanıyor yorumları yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir